Sunday, August 5, 2012

NAMA KUIH NI APA??

Assalam..hari ni rutin dah bertukar tiba-tiba  sebab mak aku kene pegi checkup..So saye telah diamanahkan untuk jage metot (anak jiran aku yang mak aku jage, yang paling kecik skali). Kalau tak, takdenye aku nk hupdate blog pagi-pagi nie (pukul 11.42, bole diconsider pagi lagi).  Disebabkan kakak metot kene pegi tadika pagi-pagi dan takde sape yang nak melayan agah-agah dia maka aku paksa adek aku ponteng sekolah, layan metot sebagai precaution kalau dia meraung-raung. Walaupon nampak jahil dan keji, tapi adek aku suka sebab hobby dia memang ponteng sekolah.

Tu je nak cite pasal metot. Malas aku nak cerita perangai dia yang meraung-raung mintak kule-kule (gula-gula) pagi-pagi kat aku. Niat aku sebenarnye nak cite pasal onde-onde..Bila google image onde-onde tadi nak tunjuk gambar supaya lebih mudah bercerita, yang keluar dulu ialah kuih nie :


sedangkan yang dicari-cari ialah yang nie :
gambar dari google image, pada photog yang dah susa payah tangkap gambar kuih nie maafla saya sesuka hati rembat letak kat blog saya.

Lalu terkonfius sekejap yang mana satu kuih yang dipanggil onde-onde nie? Atau semua kuih termasuk karipap pun dipanggil onde-onde? ke cane? Kalau bulan puasa antara kuih yang aku selalu paksa adek aku beli time nak buka ialah popia goreng. Cream puff pun sedapppp jugaaa..Hewhew~ Tapi sebab adek aku si azhar tu yang kurang cerdik time nak pilih kuih-muih untuk hidangan berbuka, habis semua kuih yang berwarna hijau dia bawak balik, dari ketayap, seri ayu, termasuklah onde-onde (tu pun kalau betul yang hijau diatas ialah onde-onde). Maka bermula daripada situ timbullah isu pasal onde-onde si kuih hijau nie..

Apa sebenarnye nama kau nie? sory aku failed sikit bab-bab nama kuih-nuih muih tradisional nie memandangkan aku seorang yang sangat rugi sebab banyak benda dalam dunia ni yang tekak ala-ala manja aku tak reti nak terima. Selalunya object hijau diatas aku biasa dengar orang panggil kuih buah melaka. Tapi ada jugak yang argue dengan aku bila buah tu dibuang dan hanya dipanggil kuih melaka.


ini macam paham??

Nama kuih buah melaka aka kuih melaka tu mungkin diambil sempena intinya yang disumbatkan dengan gula melaka. Kalau gigit tengah-tengah kuih ni orang sebelah pon boleh terkena tempias gula melakanya. Maka dengan itu sumbat jela seketul masuk dalam mulut walaupon besarnya hampir menyamai sebijik bola golf. Selamat. Itu kalau inti gula melaka. Habis kalau sumbat dengan inti kelapa pulak dia panggil apa?? Onde-onde tu pulak datangnya dari mana?? Dah aku malas nak argue..panggil jela apa nak panggil pun. Makan jela senyap-senyap.

Malam tadi dapat mesej dari bff aku mase sekolah dulu..

gafil gemok : yang, esok jum buka sama. balos, ayu. Ayu amek kul 5 camtu ah. Nak?
jessica alba : Nak2! jum! yeay!! seronoknyaaa...
gafil gemok : 017xxxxxxxx ni nomo ayu. (gile keji aku x simpan nomo bff sendirik)
jessica alba : okiee..muah! ;)

*bila kumpa jumpa kawan-kawan..siapla mulut nak bising-bising..gelak macam orang gila!

p/s : terima kasih Allah..anugerahkan aku sahabat yang tak pernah hilang seperti mereka.. :')

HATI YANG MENANGIS

Assalam..berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul..Aku juga manusia..dan aku seorang perempuan..kalau seorang perempuan tu kata dia sedang sedih tapi dia tak mengeluarkan air mata bererti dia sedang menangis di dalam hati..Itulah perempuan..



Tanyalah mana-mana kawan-kawan aku semua describe aku nie gila, senget, sengal, muka cantik tapi perangai tak senonoh, tak pernah jumpa orang perangai macam aku..dan kalau tanya atau tak payah tanya pon macam-macam bende yang keluar untuk describe diri aku. Aku tak nafikan semua yang diorang cakap tu betul..Sebab bila aku dengan kawan-kawan aku, aku jadi orang yang banyak cakap, banyak gelak, buat perangai entah apa-apa..sampai kadang-kadang tu diorang pon naik malu dengan perangai gila-gila aku..

Perangai aku memang macam ni..aku suka tengok kawan-kawan aku gembira, gelak-gelak..Aku suka hiburkan hati kawan-kawan aku..Kalau dengan perangai gila-gila aku tu boleh buat diorang rasa happy sebab ada kawan yang macam nie, aku tak kisah siapa-siapa nak describe aku gila, senget, atau apa-apa saja..

Tapi dalam pada tu tak siapa tau hati aku..siapa sangka dalam pada perangai gila-gila yang aku buat tu aku sebenarnya tengah sedih, tengah menangis dalam hati..tak siapa tahu..Satu lagi perangai aku bila aku ada masalah yang aku rasa sangat-sangat berat dan aku sendiri tak mampu nak pikul, aku akan pendam masalah aku tu sendiri..kawan-kawan aku ataupun mak aku sendiri tak dapat nak rasa yang aku sebenarnye tengah ada masalah yang aku tak mampu nak pikul time tu..

Tanyalah mana-mana kawan aku pernah tak diorang nampak aku diam, murung, tak banyak cakap, sedih..? Jarang sangat-sangat..Sebab bila depan kawan-kawan, aku lupakan semua masalah aku, pendam semua masalah aku yang aku tak mampu nak pikul tu..mulut aku jadi bising, gelak macam orang gila..Itu diri aku..

Ada orang bila ada masalah suka cerita pada kawan-kawan, mak, boyfren, tulis dalam diary, update status kt fb, twitter..post entry kat blog..setiap orang ada cara tersendiri nak luahkan perasaan dan cerita masalah..Tapi yang paling penting sekali, mengadulah pada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar..Tuhanku, anugerahkan aku kekuatan pada setiap ujian yang KAU berikan ini. Moga ujian yang KAU berikan ini menguatkan dan mengukuhkan lagi cintaku padaMU penciptaku..Amin Ya Rabb.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saturday, August 4, 2012

BINGKISAN HATI


Assalam..penat tak terkata..hati penuh dengan kekecewaan..banyak benda yang mengecewakan aku saat ni..Allah, tolong hamba buang jauh-jauh perasan ini..bisikkan pada hamba bahawa ini semua hanya ujian daripadaMu..UjianMu yang ingin mendengar rintihan seorang hambanya Ya Allah~

Rabb..
aku mengerti bahawa hidupku dan matiku adalah atas kehendakMU..
redhakan hatiku menerimanya walau dalam keadaan apa sekalipun ia..
dan jangan KAU palingkan hatiku walau sedetik pun Ya Fattah..
sentuhla hatiku agar kutahu bahawa KAU selalu ada didalam diri ini..
dalam setiap detik dan hela nafasku wahai penciptaku..

Rabb..
aku redha melepaskan sesuatu yang belum pasti milikku..
kerana aku tahu tiada apa yang aku miliki dengan sifat sempurna..
kerana kesempurnaan dan yang abadi itu hanya MilikMu Ya Muhaimin..
dakaplah aku agar aku tidak merasa jauh dari kasih sayangMu..
agar aku tidak pernah merasa ketandusan hidup tanpa cintaMu..

Rabb..
izinkan aku memberi kebahagian kepada mereka yang aku sayangi..
jangan pernah aku tergamak melukakan hati mereka walau sedikitpun..
dan jangan biarkan aku tega menghiris luka di hati mereka..
bahagiakan mereka tuhanku meski aku harus derita kerananya..
sesungguhnya aku redha demi mereka yang aku kasihi Ya Quddus..

Rabb..
anugerahkan cinta ini kepada yang tahu harga kasih sayang ini tuhanku..
dan biarlah cinta itu tidak membatasi cintaku padaMU Ya Raqib..
kurniakanlah kepadaku dia yang mampu menjadi imamku..
dan meredhaiku agar aku selalu berada dalam keredhaanMU..
dan juga yang bakal menuntunku ke pintu syurgaMU Ya Allah..

Amin Ya Rabb..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wednesday, August 1, 2012

STRESSSNYEEE LAHAI~


Assalam..lama dah tak hupdate blog neh..kan aku dah kata, balik je segamat memang confirm tumbuh lalang, bersemak samun maki hamun bagai blog neh..(yang maki hamun tuh reader blog tak semenggah ni lah ye..) Btw lupa nk ucap salam ramadhan pada semua.. :))

Maaf lah ye..Cik Dza busy yang teramat sangat..sem 5 nie tak taulah memey kelam kabut sangat jadual Cik Dza..mana nak kejar assignment lagi..presentation, mana nak submit report..quiz, test..pehhhh..busy mengalahkan pm! tu belum lagi nak fikir pasal tempat nak buat praktikal..bertambah-tambah stress haku.

Neh pon menaip sambil mencari journal untuk thesis saye..adoihhh..stress lagi! esok nak kene balik segamat tercinta nak hantar abstract, pastu ade class buat thesis dengan Miss Nadia Nurul Najwa advisor saye..pada kawan-kawan yang mintak email gambar, mintak tolong carikan tajuk thesis, mintak tolong carikan journal, mintak tolong email borang abstract, mintak tolong cari kucing ko yg hilang tu semua maafkan saye kalau saye lambat tunaikan permintaan korang yee..sesungguhnye haku nie tak berapa nak sehat dan lagi sebenarnye  haku agak malas nak mengadap lappy..hewhew >,<

Tu je nak cerita buat masa ni..kang cite melalut lama lagi kat sini journal kemana abstract kelauttt..sambung lain kali la yea semua..kalau tak hupdate gak sila hina saye di fb ataupon twitter..okbai!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Friday, March 2, 2012

BELIEVE ME I LOVE PIZZA THIS MUCH!

Assalam..Ini adalah entry terakhir (mungkin) sebelum aku balik segamat. Kalau dah balik segamat kang entah bila lagi dapat hupdate blog. Busy semacam plus internet juga tidak berapa bagus di segamat bumi perantauan. Rujuk sini untuk maklumat lanjut. Entry kali ini jugak agak banyak gambar dihupload dengan bataknya. Ok saye suka pizza giler-giler!


dah sampai depan pizza..so apa lagi..kemon!


act pretty sementara menunggu pizza siap dimasak!
ouh ini bukan cerita kronologi ye sebab gambar yang dihupload adalah diambil pada masa yang berbeza.


oh..i love tis dem much! dis one pizza yang terpaling banyak cheese i've ever had. Yang 7 petala cheese tuh! tapi tak mampu den nak telan cheese ball tu. Tersangatlah cheesy..so alihkan.


ambil gambar adalah satu langkah yang bijak untuk mengurangkan tekanan menunggu plus tekanan akibat kelaparan..

menggeletis disamping kak dee dan cikinun lepas berjaya melicinkan meja yang penuh dengan makanan...

dessert after having pizza is pretty ohsem!

*ouh pengsan!

ape lagi kasi angkatla...

muke membulat sejurus sahaja berjaya menghabiskan pizza..

baby yuni juga adalah tersangat comel apabila berpizza..


dis time we got our superb quality time having pizza yang dibelanja oleh ex-rumate saye yang ohsem! yeay!!

the very kind hearted ex-rumate..say hi to thira~ looks like having appetizer on the table doesn't change anything..we want ours! After all we managed to get the bill first instead of our pizza. Ok itu adalah satu policy yang sangat mengannoying kan pun!


me? macam biasalah..act pretty..tolong jangan muntah cuz we are about having our pizza.


hey..she's honeybarney yaw!


no need to click to enlarge..big enough i guess..


specially ordered for Cik Eny cuz she got not sooo italian tekak..muak katenye makan pizza..


press 'call' eighteen times if they failed to serve all the foods on your table within 15 mins..yes u may


ouh i captured this didn't i?


no need to be explained..my full mouth describes everything!


pompuan nie poyo bawak buku konon-konon nak study while waiting for the pizza..but she managed to end up chatting..ouh, she's the girl with not sooo italian tekak!


me..and my yellowish bodyguards..teehee~


last two slices..for me and me..lalalalalalala


and they lived happily ever after....


you can clearly see this phenomenon while she's having her pizza..I'm pretty sure!


After all the best pizza time i've ever had while having a candle light dinner birthday surprise!! On a rooftop!! Ouh..that one is extremely superb ohsem i tell ya. Thanks to my Enche' Enol for that precious memorable surprise. If only we got someone to capture that moment...


```````````````````````````````````

Tuesday, February 28, 2012

THE UNEXPECTED SEEFOOD




Assalam..miahahahahaha XD tengok trailer je dah tergelak nak mam! Ni yang tak sabar-sabar nak tengok kat wayang. So, rakyat jelata sekalian boleh la get ready serbu panggung wayang terdekat 8.2.2012 ni, kite layan cite nih!



video


moh la kite...


http://www.seefood-themovie.com/



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Monday, February 27, 2012

BARU AKU SEDAR APA HOBI AKU





Assalam..Cuti sem ni semakin membosankan, membuntukan, membingungkan, dan menaseblah ada dalam seminggu je lagi. Duduk rumah lama-lama otak aku payah nak berkembang gara-gara tak terdedah kepada dunia luar. Aku ni ternyata bukanlah makhluk yang mampu duduk rumah dan bergoyang kaki sahaje ye. Aku perlukan gaya hidup yang aktif.

Jangan salah anggap ye. Gaya hidup yang aktif tu bukanlah maksudnya panjat gunung, lari laju-laju 1000 kilemeter, memburu ayam hutan waima pergi melombong emas di kampung melayu. Gaya hidup aktif aku yang masih muda remaja nie, (ko tak sedar diri sangat kan pompuan) adalah seperti menghabiskan masa berjam-jam bergossip dengan rakan sebaya, merambu dan berjimba-jimbana tanpa kompas penunjuk arah, dan yang sewaktu dengannya lah.

Dowh, ko ingat aku takde life ke hape?? Aku nie seorang yang ekstrovert, social (maksudnye bukan kaki clubbing ye) lebih kepada suka bergaul dengan orang sekeliling, bukan duduk rumah, dalam bilik, atas katil, hadap lappy/ipad, main game! Hello~ ko ni sangat anti-social owkeyh. Go get a life! Sambung~Aku sangat suka bekerja (boleh jadi obses kalau buat bende yang aku suka).

Ok cukuplah setakat tu aku menyimpang daripada tajuk asal. Niat sebenar aku nak cakap pasal hobby. Berbalik kepada topik asal, dulu aku paling buntu kalau dapat soalan cita-cita nak jadi apa? Hobi di waktu/masa lapang? Yang ni memang aku fedap gilerrrr nak jawab okeyh. Selalunya kalau aku takde mood nak jawab soalan macam tu aku pakai hantam je jawab, kalau aku ada mood aku fikir jugakla dua tiga minit nak jawab apa. Tapi last-last jawapan dia still same jek!

Kalau tang cita-cita tu memang standard la aku nak jadi polis, peguam, doktor (pakar cardiology okiee..ko mampu?) Beselah zaman budak-budak what do u expect? Profesyen tu jela yang aku tau dulu mase kecik-kecik. Kalau dengar Fund Manager, Remisier, Draughtsman..natang ape tu? tsk tsk T_______T sedeyyyyh.




hello~ aii tetap howt walaupon polis okiee..


Kalau tang Hobby lak, aku memang failed giler, sebab aku rasa aku tak pernah ada hobby. Kalau ada pon hanyalah menggondrongkan diri. Makne kata lain MAKAN+TIDUR. Tu jela yang aku buat tak kira lapang atau tak lapang. Tapi semenjak dah dewasa ni baru la hobi aku muncul secara tak sengaja sikit demi sedikit. Baru aku sedar minat dan cenderung aku lebih kepada membaca dan menulis (disamping makan dan tidur).

Hek eleyh~ gile skem kan ko pompuan. Dulu time sekolah bila ada orang tulis hobi membaca, dengan sinisnya aku memandang beliau ----> betol ke ko neh? poyolah! (cakap dalam hati). Sekarang?? jangan heran lah kalau ada orang pandang sinis gaya menghanjengkan aku kalo aku tulis kat mana-mana, hobi : reading.




tengok tu..somell kan aii bace sambil tidur?? ngeyh ngeyh..

Kalo ko nak muntah, pengsan silakan jela..mak paham..Sebab apa tiba-tiba aku rase aku suka membaca dan menulis? Sebab time cuti sem nie, kirenya waktu/masa lapang la ni kan? Bila aku keluar, direct pergi kedai buku, beli buku (alasan..padahal nak shopping abeskan voucher buku yang dua ratus tuh kan?). Bila aku bukak blog, tekan link sana, tekan link sini blogwalking.Bace blog yang best-best. Tak kiralah blog ilmiah, gossip waima yang berunsurkan masakan.

Menulis pulak memang tak boleh dipertikaikan. Bukti aku suka menulis zaarahayatluvwhiteroses. Aku seorang blogger, kerja blogger menulis walaupun niatnya mengolah, memberi pendapat, mengutuk juga sesekali, mangadu, menyampaikan maklumat, mengongsi dsb (padahal update entry setahun sekali). Lagi satu bila aku ada idea aku akan cepat capai apa-apa yang boleh ditulis sebelum idea tu hilang tulis kat situ. Lepas tu aku lupa bila masa aku tulis mende jejiwang karat camnih! Sedeyyyhh~ tsk tsk T________T

----------------------------------------

Wednesday, February 22, 2012

ZAMAN BANGANG AKU



Salam..Dah tua dah aku rupenye..alahai~Makin besar ni makin risau pulak aku. Dek memikirkan tanggungjawab-tangungjawab yang bakal aku pikul, cabaran dan halangan yang bakal aku hadapi dalam hidup. Teringat dulu zaman-zaman sekolah aku. Tak pernah serius memikirkan masa depan. Sekarang baru aku nak menggelabah pikir. Dah terlambat tau tak??

Hehe..Chillex jela~ kan tuhan dah merancang semuanya. Juz follow the flow okiee..Tapi janganlah sampai takde target langsung dalam hidup ye. Ko nak jadi sampah? Cakap pasal zaman sekolah (zaman bangang aku).. Hari ni...dengan didorong oleh result exam yang agak memuaskan, aku nak share gambar-gambar zaman sekolah aku dolu-dolu dengan korang. Walaupon ape yang bakal ditayangkan nanti agak menjatuhkan market aku, tapi aku rase teringin sangat nak share-share dengan reader yang sudi bace blog aku ni..Exclusive tau tak?? Hanya di zaarahayatluvwhiteroses okeyh!


Ni sekolah aku, Sekolah Menengah Kebangsaan Permas Jaya 1. Kronologi bermula dari sekolah menengah ye murid-murid, sebab aku takde gambar sekolah rendah. Nampak macam semak sikit sebab time ni ade sambutan hari kemerdekaan.



Haa..tengok tu, comel kan diorang. Nie la budak-budak class aku, 5 science 2. Berkobar-kobar sambut merdeka, nak menang letteww. Mane gambar tuan tanah???


Haaa..yang comel-comel tula aku. Hihihihihihi. Yang mencacatkan gambar tu adalah aizat, bakal arkitek. Time ni kalau tak silap aku, aku paksa si aizat ni buatkan jadual trial kowt untuk aku skali alang-alang die tengah buat untuk die. Sekali-sekala membuli kan, pe salahnya. Aizat kate time sekolah aku serabai! Kwaja an? Serabai sangat ke? erk!



Ni sume classmate aku. Pandai-pandaila korang cari yang mane satu aku disebalik keterjalan budak-budak class aku.


Nie antara geng-geng aku time sekolah dulu. Sebelah aku tu aty, sebelah aty ialah balqis. Selambe je aku pakai sekop hitam macam sekolah bapak aku padahal seingat aku sekali dua je bapak aku datang sekolah nie..


Tengokla ni,,bab-bab gantung menggantung semua pass kat aku kan..? Si Eric jahanam tu pulak amek kesempatan buat stok-stok bahan. Time ni class aku buat jamuan kelas..Yang terakhir lak tu..tsk tsk T_____T Jadi hias-menghias gantung menggantung ni depa pass kat aku.


Beliau adalah si jahanam yang dimaksudkan di atas. Memang agak serabai jugak sebenarnye aku time-time sekolah dulu rupenye kan..?? Baru aku sedar..tsk tsk T________T




Laut nie terletak betol-betol sebelah class aku..So kalau boring-boring, Eric and the geng selalu la lepak-lepak kat tepi-tepi laut sambil-sambil makan seafood, snorkling, diving, bla bla bla~ Kalau aku and the geng pulak,.boring-boring kitaorang lepak-lepak dalam kelas mengumpat die tu, die nie..tak kurang juga kadang-kadang mengumpat cekgu!


tukang-tukang pomen class aku..



yang buat kerja bertungkus-lumus semua perempuan, while yang lelaki....


crazy creations..



Guru-guru besau sekolah aku. Yang duduk tengah tu walaupon bukan paling besar, tapi dia ialah Pengetua sekolah saye. Yang berdiri tu pulak, cekgu class aku, Pn Rani Mukherji. Ngeh ngeh, Rani je sebenarnye ye. The rest, principle's penolongs...



Gengster pendek ni ialah Nazaty (epilogwannabe), my bff.Dulu time sekolah aku selalu pergi rumah dia, tidur kat rumah dia, mandi kat rumah dia, makan kat rumah dia..Haha, gila muke tak malu kan ko pompuan??



Kalau nak cerita satu-satu zaman sekolah aku, memang dua tiga hari belum tentu habis. Last pic, yang sebelah aku tu bff aku, Wan Habibah. Dari form 1 aku rapat giler-giler dengan die..Sekarang dah jadi mak orang dah dia. Tak caye terjah sini epiloghidup. Sebelah belon tu pulak petak. Nama sebenar Nazri Mat Irani. Aku ingat-ingat lupa. Die neh bakal cekgu kot kalau tak silap. Tapi dia dulu sport star sekolah aku. Nanti jadi cekgu PJK kot. Aizat? Tak payah ceritalah. Mamat poyo class aku!


p/s : lepas nie aku nk buat entry zaman kebebasan aku lak. Bile tu?? yang itu yang kite tak tau tu..tengokla free-free nanti..